2007/12/21

Cesta domov

Dnes vynimocne 2 prispevky. Alebo 2 spravy. Jedna dobra (dajme tu ako prvu) a jedna zla (ta nech ide ako druha).
Nastavit si rano 2 budiky bol velmi dobry napad! Zobudil som sa totiz az na pipanie druheho :-) Bolo 4:25, pomaly som sa prebedzal, umyl sa a este si pobalil nejake veci z chladnicky.
Sonja (moja tutorka) ma cakala so svojim autom pred nasim blokom na parkovisku o 5:00AM. Cesta na letisko je pomerne dla, trva to okolo 30 minut. Sice sa to letisko nazyva Jyvaskyla airport, od samotneho mesta je to ale dost daleko :(
Dorazili sme okolo 5:30AM, rozlucili sa, popriali si Merry and Happy a navzajom sme si odovzdali darceky :-D Dostal som original domace finske vianocne cookies :)
Na letisku islo vsetko v pohode. Odhliadnuc od toho ze ma poslali z bezpecnostnej kontroli este raz na checkin aby som si tam ulozil "walking sticks" ktore prinasam domov ako prekvapko :-D Dufam ze dorazia do KE cele :-/ A dufam ze mi batozina dorazi do KE spolu somnou :) Ked sme uz sedeli v lietadle a uz uz sa skoro aj motory zapinali, prislo k lietadlu nejake auticko a zacalo na kridla striekat nejaku penu. Trosku som sa zlakol - co to hasi palivovu nadrz ci co? Vyzeralo to ako poziarnicka pena na hasenie. Nastastie to bol len nejaky odmrazovaci pripravok ktory sa postaral o to aby zmizla namraza z kridiel lietadla. Vyzeralo to ale velmi zaujimavo :-D
Do Helsink sme prisli okolo 7:00AM, vsade bola este tma a pre spankovy deficit som si lahol na stolicky ze si trosku pospim. Bohuzial toto sa velmi na letisku v Helsinkach neda - stale tam bezia hlasky "This is the last call for Mr. XY, plese go to the gate XY. The gate is closing in 2 minutes" ... a pritom sa neda proste spat :) Pozrel som si ale vychod slnka. Vychadzalo okolo 9:00AM a bolo nadherne!

Finland JKL 2007 - Sunrise

Kedze lietadlo do Prahy mi odlietalo az o 16:40, mal som more volneho casu ktory sa na letisku da len tazko efektivne stravit. Rozhodol som sa teda pre prehliadku mesta :) Batozinu som si ulozil do uschovnych boxov. Za 5 EUR vam to ulozi batozinu ma 24hodin. Podla mna dobra cena, a este lepsie ze ta masinka sa da nakrmit aj kreditnou kartou :) Visa rulez :)
Z letiska do mesta (a naopak) chodi autobus 615, a cez den vacsinou chodi kazdych 15 minut. Dorazil som s nim na vlakovu stanicu ktora v Helsinkach je velmi pekna historicka budova. Zacal som sa tam prechadzat a cez okna som videl ze na tej stanici je aj nejaky maly "market" (stanky) kde asi predavaju zeleninu, darceky a tak ... :) Ako som sa blizil k jednemu z tych stankov, oci mi skoro z jamiek vyskocili! Koho nevidia rovno predomnou moje oci? Tomas a Klara :-D Prave dorazili vlakom (z JKL sa neoplati ist lietadlom, trva to takisto dlho ako vlak a je to obtiaznejsie) a vyzeraju dost dezorientovane :) Zamavam im, vsimnu si ma a uz sa aj zdravime a hovorime ze toto je zazrak :-) Ani keby sme to boli planovali tak by sa nam takto neporarilo stretnut sa :) Uplne nahoda. Hehe vidno ze Finsko je velka mala krajina :)
Spolu sme si teda pozreli mesto, dali si caj v kaviarni, pozreli pristav, 2 pekne kostoly ... co zabralo vsetok cas ktory som planoval na mesto a pomaly sme sa museli vratit spat na letisko. Teda ja a Tomas, Klara ostava v Helsinkach este 1 den.
Na letisku sme sa potom stretli s Grezsiekom, ktory tiez letel z JKL do Helsink, len neskorsim letom ako ja.
Lietadlo do Prahy meskalo hodinu :( Hodinu som len tak stal na Gate 31C a cakal kedy dorazi lietadlo. Meskanie bolo sposobene zlym pocasim v Prahe. Potom sa prihodilo nieco k comu je tu dnes vynimocne druhy prispevok z dnesneho dna.
V Prahe som opat zabludil do restauracie na poschodi kde je pristup k elektrickym zasuvkam na pripojenie notebooku :-) Sice asi nie su priamo urcene na notebooky ale hodia sa na to akurat. Zacal som tam pisat tento prispevok a potom pozrel Simpsonovcov. Pomali sa blizil boarding time tak som sa vybral k mojmu Gate. Dnes stale ked som prechadzal cez RTG kontrolu tak mi prezerali obsah prirucnej batoziny trosku dlhsie ako inokedy. A v Prahe to vyustilo az do toho ze som musel otvorit tasku a ukazat im co tam je - nejako sa im nepozdavala kopa kablov a pravdepodobne moj IP telefon ktory som radsej neukladal do batoziny na check-in (tam nedavajte nic co sa moze zlomit pripadne je cennejsie, bud vam batozinu stratia alebo uplne znicia). Po prichode na gate som si sadol na stolicku a cakal kedy zacneme nastupovat do autobusu. Nemusel som cakat dlho, len asi 15 minut. Postupne sa vytvoril rad a kazdy pomalicky po odovzdani letenky nastupoval do autobusu. Aspon sa to tak zdalo ze kazdy. Nase povodne lietadlo do Kosic sa pokazilo a preto ho nahradili inym lietadlom. Bohuzial toto lietadlo bolo ale mensie a vraj sa do neho nezmestia vsetci pasazieri :-\ A nejakou pre mna neznamou metodou asi vyselektovali 2 alebo 3 ludi ktorym povedali ze bohuzial v lietadle uz pre nich nie je miesto a ze teraz nepoletia :-) To (samozrejme) spustili vlnu argumentov z oboch stran ktoru sme my ostatni uz sledovali len z autobusu a cakali kedy sa pohneme ku lietadlu. Po asi 15 minutach cakania prisla slecna letuska to lietadla a povedala: "Mam pre vas jednu zlu spravu. Musite vsetci vystupit z autobusu a vratit sa spat". V tom som si pomyslel - super, asi nejaky problem s lietadlom a dnes asi nepoletime do KE vobec. Potom ale pokracovala: "Dame vam vacsie lietadlo do ktoreho sa zmestite vsetci ale bude to trvat asi pol hodinku". Jej pol hodinka trvala skor asi jednu hodinku. Sice - ved museli predsa pripravit nove lietadlo, prelozit batozinu z jedneho do druheho, ... Nakoniec ale po dlhom cakami sme konecne sedeli v lietadle a pomali sa odlepovali od zeme. Ako sme leteli vysie a vysie, az sme vyseleli az ponad oblaky - naskytol sa nam bajecny pohlad - pohlad hore na hviezdy ktore jasne ziarili. Pod nami oblaky vyzerali ako snehova prikrivka. Bolo to velmi pekne. Po 90 minutach letu sme uspesne pristali v Kosiciach kde ma uz cakali rodicia a nastastie prisla aj moja batozina :-)

Žiadne komentáre: