2007/10/15

Stvrty den u Antti_ho

Dnes bol neopisatelny den. Antti_ho mama je ucitelka v tunajsej zakladnej skole a pozvala ma aby som porozpraval jej studentom nieco o Slovensku. Uci prvakov a druhakov, ktori maju spojenu triedu. Po prichode ma deti pekne privitali a potom nasledovali ich otazky o Slovensku (napr. ako vyzeraju ludia u nas? alebo ze ci je u nas tiez Santa Claus :)) ktore mi prekladal Atte.
Postrehy z finskej zakladnej skoly:
- Po prichode do skoly sa deti vyzuju zo svojich topanok a potom uz po celej skole chodia len v ponozkach (u nas ked sa niekto nechce z nejakych dovodov prezut tak povie ze si zabudol doma prezuvky).
- Hodiny su "zive" - stale sa aktivne komunikuje medzi ucitelom a studentami.
- Hodiny travaju 45 min ako u nas ale prestavky su 15 minutove ktore potom dedi stravia na skolskom dvore kde sa hraju orzne hry. Zapojili sme sa do hry "tag" pri ktorej sa musite niekoho dotknut, potom ten sa musi dotnut niekoho ineho, atd ...
- Studenti nevyrusuju na hodine. Vsetci pozorne pocuvaju a sustredia sa na svoju pracu. Raz za cas si kreslili a robili ine veci ako mali ale inac naozaj sa spravaju pekne.
- Na lavicu ich ani nenapadne nieco napisat, vsetky lavice su ciste.
- Kazdy ma na svojej lavici napisane svoje meno. Lavice obsahuju ulozny priestor kde maju ziaci ulozene svoje veci - knizky, pisacie potreby, ...
- Deti citaju mnoho knih a casopisov. Niektore vedia citat uz ako 3 rocne.
- Stravovanie je zadarmo (podla nich to platia v ramci dani), studenti su samostatny - naberu si tolko kolko jedla kolko zjedia. Viacmenej ten isty styl ako u nas v JKL v skole.
- ... urcite som pozabudal mnoho veci ktore som tu chcel dopisat o skole ... tazko sa to opisuje slovami. Asi poslem svoje deti studovat do Finska :)

Tak zajtra uz spim doma :) Doma - v JKL :)

Žiadne komentáre: