2007/09/17

Ach, to vstavanie

Dnes som vstal o 7:15AM, pokial som vsak vstal z postele tak po umyti sa som uz utekal na autobus do skoly. Na autobusovej zastavke som stretol koordinatorku Erazmus programu s ktorou sa celkom dobre kecalo :) Dozvedel som sa ze vo Finsku dostane KAZDY vysokoskolsky student grant okolo 250EUR mesace. Z toho sa daju pomerne celkom dobre pokryt studijne naklady. Bohuzial vo Finsku (asi tak ako vsade inde) stale menej a menej studentov chce ist do strednej skole na vysoku skolu. Na druhej strane sa vraj tomu aj tesia lebo vraj aspon ma kto pracovat na stavbach :-D Ak ste teda murar alebo tesar a hladate si job tak podte do Finska :) Tu vas privitaju s otvorenou narocou a vraj ta praca na stavbe je dokonca aj celkom dobre platena :) (Anyway, nic premna).
Po prichode do skoly ma cakalo prekvapenie - nikto nebol ani v triede ani pred triedou. Ani ucitel ani studenti. Po 10 minutach cakania ze mozno niekto pride, som odskocil na 2. poschodie kde su pocitace pre studentov pripojene na Internet. Pozrel som si rozvrh a na moje velke prekvapenie - dnes nezacinam o 8:15 ale o 14:30 :( Takze som mohol kludne spat dalej :-/
A zabudol som vam povedat ze som minuly tyzden dostal konecne platobnu kartu z Banky :) Prisla veeelmi "bezpecne" - postou, a dokonca ani nie doporucene na meno. Proste som nasiel doma v schranke list :) Je sice pravda ze PIN kod som dostal uz davnejsie ajked tiez len postou, ale pin kod tu zadavate jedine ak vyberate peniaze z bankomatu, v obchodoch nie.
Dnesny den som zakoncil tak tradicne finsky - v saune :) Prvy krat tohto roku vo Finsku :) Asi zacnem chodit pravidelne - ak bude cas.

Žiadne komentáre: