2007/09/03

Prva hodina v skole

Konecne, prva hodina v skole. O 14:30 Symbian Programming (Programovanie pre Symbian).
Predtym ako ale pridem do skoly sa musim zobudit a zobudza sa pomerne tazko (vcera som bol dlho hore). Na ranajky postacia musly (v chladnicke toho ajtak nic moc) s teplym mliekom ktore si ohrejem v hrnci na elektrickom sporaku. Potom rychlo utekat na bus ktory onedlho odchadza. Este dobre ze zastavka je hned vedla :)
Po prichode do skoly sa stretavam s jednym ucitelom (Jari) a porozpravame sa o dalsich moznostiach vymeny studentov, doktorantov a ucitelov medzi nasimi univerzitami. A kedze je prave dobry obedovy cas tak sa uberam na obed kde stretavam kolekov z Polska :) Tiez maju zapisany predmet Symbian Programming takze po vydatnom obede (dnes bola ryba - losos) sa poberame pomaly do "triedy". Tam uz sedi kopa studentov a zjavne vsetci sa rozpravaju po Finsky :) V tom vojde do triedy niekto dalsi - vyzera ako student ale zacne nieco po Finsky hovorit tak to bude asi nas ucitel :) Celkom prijemny chlapik (Jani) len problem je v tom ze uz pol hodinu rozprava len po Finsky. Asi zabudol na to ze v skupine ktoru uci bude mat aj 3 medzinarodnych studentov :) Potom ako si odkecal svoje sa zacali ludia predstavovat (aspon tak som to pochopil) a ked konecne dosla rada na mna tak som sa len usmial a povedal ze som Jozef zo Slovenska a studujem tu ako medzinarodny student a ze som zatial zo vsetkeho rozumel len Symbian a Asynchronous :) Po tom sa prepne hodina do Anglictiny v com sa pokracuje az do konca :) Predmet vyzera zaujimavo, dnes sme zatial len skusali nahodit zakladne vyvojarske prostredie. Jaj zaujimavost: nepracovali sme priamo na PC pri ktorom sme sedeli ale kazdy si skopiroval vmware image s cistym windows xp s ktorym si moze kazdy robit co len chce. Celkom dobry pristup. (este som zabudol povedat ze v tej ucebni nefungoval moj login takze som si musel vybavit povolenie prihlasenia sa na dane pocitace, heslo mi prislo emailom).
Po skonceni hodiny sme sa pobrali domov (na izbu) a kedze polsky kolegovia chodia peso tak som ich odprevadil.
Uz na ceste som zacal byt hladny a hned po prichode na izbu som otvaral chladnicku a hladal nieco na jedenie :) Nieco sa aj naslo :) Ale ajtak som pre istotu este skocil (s bicyklom) do obchodu kde som nakupil nejake potraviny. Tentoraz som ale neisiel do Lidla ale do Citymarket_u kde som stravil asi hodinu prezeranim :)
Po prichode na izbu sa tu uz vo velkom varilo - spolubyvajuci (Clements) a jeho kamarati (Jenifer a Wilson [necudujte sa ze to nie su cinske mena - v Honkkongu je zvyk davat aj Anglicke meno]) prisli varit nejake cinske jedlo ;) Mno bola sranda pozerat sa na nich ako varia ... ked som videl ako s nerezovou vidlickou skrabu teflonovu panvicu tak mi srdce pukalo :) Ake nakoniec to jedlo bolo celkom dobre. A co je este lespie: naucil som sa jest s palickami (chopsticks) :-D Dokonca som mi to islo az tak dobre ze som jednemu Honkongcanovi ktory nedevel ako spravne drzat palicky (Ano, nie kazdy Cinan (Honkkongcan) vie ako sa je s palickami :)) ukazal ako na to :)
Achhh, ale stala sa mi jedna neprijemnost: zabuchol som si dvere do izby a klucik mi ostal v izbe :( Vlastne vsetko okrem toho co som mal na sebe ostalo v izbe :( Som zacal byt trosku nervozny lebo zajtra hned rano mam skolu a asi tam nepojdem len v domacom ubore, jednom tricku a papuciach. Nastastie som si spomenul ze vraj treba zavolat na nejake cislo a niekto potom pride otvorit dvere s nahradnym klucom. Bohuzial po vytoceni cisla z mobilu spolubyvajuceho sa na druhej strane ozval asi uz starsi pan ktory nevedel ani meke f po Anglicky. Tak som do neho asi 3 minuty pooomaly hustil moju adresu a pokusal sa vysvetlit moj problem ale nastastie potom hovor prevzala nejaka ina teta ktora nastastie vedela po Anglicky :) Asi za 20 min sa zastavil u nas pan s nahradnym klucikom, otvoril mi dvere a za vyjazd si zapital 20EUR :)
Po vecery sme sa dali do debaty o Cinskych pismenach, gramtike a podobnosti medzi jazykmi :) Opat som sa nieco nove naucil :)
Mohlo by sa zdat ze to uz je vsetko na dnes ale to nie - dosiel nas 3. spolubyvajuci :) Je to cernoch (dufam ze tento vyraz nie je rasisticky) a je z Afriky. Studuje (bude) tu logistiku. Nejako sme zatial velmi nemali cas pokecat ale zdal sa byt ok ;)

Žiadne komentáre: