2007/08/25

Den prvy

Je Sobota, rano, neviem kolko presne bolo hodin ale uz sa zobudzam vo Finsku. Trosku mozno divny pocit ale nic extra zatial :)
Hned po umyti sa prichadzam do kuchyne kde komnzumujem este Slovensky (Malo Idansky) chlieb :) Pomaly sa blizi cas stretka na ktorom som sa dohodol s bratom (Atte) jedneho mojho finskeho kamarata (Antti). Mal by mi ukazat obchody, spoje a pod. Takze schadzam dole ku vchodu kde ho vidim stat s bicyklom :) Tu kazdy jazdi na bicykli, ale vsetko su tu stare skoro hrdzave bicykle ale im to nevadi. Na Slovensku si asi by vacsina ludi na taketo bicykle ani nesadla lebo by to nebolo "cool". Prva vec ktoru mi Atte ukazal bola skratka na autobusovu zastavku a vysvetlil sposob ako sa orientovat v case odchodov zo zastavky. Do centra mesta sme sa ale vybrali peso, je to pomerne dlha cesta, peso okolo 40 minut. Centrum je tu velmi pekne (som tu bol pred rokom asi na 5 dni). Kupil som si mesacnik na autobus za 48EUR (ano, to cena na jeden mesiac), nejaku drogeriu a potaviny. Ceny su tu pre nas nenormalne vysoke. Za liter mineralnej vody zaplatite 2EURa, ajked tu nie je potrebne kupovat vodu kedze priamo z vodovodu tecie dobra pitna voda. Kedze som si priniesol aj HW IP Telefon (Linksys SPA962) (aby som bol dosiahnutelny zo skoly a z domu [btw: moje cislo je 055-602-7222 - ak chcete tam mi zavolajte] :)) a dostal som take informacie ze bohuzial nie je mozne dostat 2 IP adresy (I think I've got into a geek speak now) tak som si musel kupit aj nejaky maly router ktory vie robit NAT (V preklade: Ak chcete pripojit viacero zariadeni na Internet alebo do PC siete [V mojom pripade Laptop a IP Telefon {a IP telefon je telefon ktory nepripajate na telefonne droty ale pripajate ho do PC siete a/alebo na Internet a mate to iste telefonne cislo kdekolvek ste}] ale mate len jeden pristup tak taketo podobne zariadenie musite pouzit). Jeden z PC obchodov bol otvoreny aj v Sobotu doobeda tak sme ho tam kupili :) Spat na izbu som uz isiel autobusom. Bolo to trosku pohodlnejsie ako peso :)
Zvysok dna som stravil upratovanim v izbe a odkladanim oblecenia na "spravne" miesto do skrine. Bohuzial som bol este stale nepripojeny na Internet a uz som zacal mat abstinencne priznaky lebo ved to bolo uz predsa skoro 1 a pol dna bez Internetu. Najvacsi problem bude asi stravovanie - kedze minimalne cez weekend si budeme musiet varit sami :( Na dnes to boli slahane vajcia, zabudli sme ale pridat sol tak boli nic moc.
Na dnes by to asi aj stacilo (ved predsa som bez Internetu) tak bye bye.

Žiadne komentáre: