2007/08/27

Den treti - dnes ma pripoja na Internet :)

Pondelok rano, zobudzam sa do dalsieho dna bez Internetoveho pripojenia.
Dnes mam ale niekolko povinnosti takze hor sa do toho.
Najprv musim ist do skoly kde sa stretnem s lolaknym koordinatorom (Ms./Pani Paivi) Erazmus studenstkeho vymenneho programu medzi univerzitami. Hlavna budova skoly je nova budova (myslim ze z roku 2002) a nazyvaju ju IT-Dynamo. Po prichode do skoly sa stretavam aj s mojou tutorkou ktora mi ukaze kde sedi Paivi a dohodneme sa tiez ze ked skoncim tak pojdeme na spolocny obed do studentskej restauracie. Stretnutie s Paivi je super, je to zena asi okolo 35 rokov, mila, stale sa smeje :) Ukaze mi postupne ako funguju jednotlive skolske systemy, vygeneruje mi prihlasovacie udaje, studentsku kartu, ... a pod. Na koniec sa pokusame vyklikat moj rozvrh a zaradit sa do predmetov ktore som si este doma navolil do tzv. Learning agreement_u (dohoda o studiu). Pri tom ale zistujeme ze 2 zvolene predmety budu len vo Finstine a kedze po Finsky neviem skoro nic, tak si ich nemozem zvolit (to je trosku blbe ze si neoveria pri podpisovani Learning Agreement_u z ich strany ze ci tie predmety budu dostupne v Anglictine). Takze teraz mam o 2 predmety menej, nevadi, bude viac casu na ine aktivity a jednak sa aj rozvrh lahsie sklada :) Nakoniec som dostal aj studentsky email, vo formate E2015[zavinac]jamk.fi. Bohuzial sa neda nastavit presmerovanie posty na inu (moju standardne pouzivanu) adresu takze musim kontrolovat aj tento email raz za cas (btw: pouzivaju skoro vsade Novell a na email je to konkretne GroupWise).
Po ukonceni formalit s Paivi som sa nasiel na 4. poschodi moju tutorku a spolocne sme sa vybrali na obed. Studentska obedovna je priamo dole v prizemi, a menu pre studentov vychadza na 2.50 EUR co je celkom dobre :) Maju to opat trosku odlisny system obsluhy: Najprv si zoberiete velku tacku na ktoru potom ukladate veci ktore chcete (zatial tak isto ako u nas). Prvy pult je pult s pecivom - chlieb pripadne buchta (ci co to je), v ponuke su dalej 3 druhy masla. Nasleduje salatovy pult (tu asi vsade v kazdej restauracii maju salatovy pult ktory je zadarmo), kde si mozete na jeden maly tanier naklast tolko zeleniny, salatu a inych kolko len chcete (presnejsie kolko sa vojde na tanierik), to cele potom polejete nejakym dresingom a este mozete posipat arasidamy, slnecnicou, ... Proste vegetarian by bol uz najedeny a k hlavnemu jedlu sa este ani nedostal :) Potom si zoberiete pribor, servitku a pohar(e). Nasleduje ponuka napojov ktoru si mozete nacapovat: mozete si zobrat 2 pohare vody alebo limonady alebo chleboveho piva (myslim ze to neobsahuje alkohol), alebo si mozete zobrat 1 pohar mlieka a 1 pohar toho co som spominal. Za tym nasleduje hlavne jedlo, ktore si opat naberate vy. V ponuke je na zaciatku ryza, zemiaky a ine, potom prichadza na rad "jedlo" kde je opat na vyber asi z 4-5 jedal. Naberiete si tolko kolko chcete, max kolko znesie vas tanier. A posledne miesto kde sa zastavite je pokladna kde ukazete kartu ze ste student a z druhej strany sa na vas usmeje nejake dievca a povie sumu ktora sa pohybuje okolo 2.50 EUR :) Vraj su ceny preto take nizke lebo ich stat pekne dotuje :) Vo Finsku vlade zalezi na studentoch.
Po obede mi Sonja (moja tutorka) ukaze kde je office (kancelaria) KOAS_u (orgranizacia ktora zabezpecuje obytovanie studentov) kde musim podpisat nejake papiere a nadiktovat MAC adresu mojho PC aby mi aktivovali pristup na Internet (blizia sa lepsie casy, bude inet :))
Paivi spominala ze o 13:00 vraj pridu nejaky studenti z Polska ktory tiez budu studovat informatiku (a vraj v tomto semestri tu budeme len my 3 studovat informatiku ako zahranicny) tak by som mohol prist zoznamit sa s nimi. Samozrejme, dobry napad :) Obaja su zamerany viac na programovanie, web aplikacie a pod. Vymenili sme si kontaktne udane a zistil som ze byvaju v tej istej stvrti ako ja, a dokonca ihned vo vedlajsom bloku. Radi chodia peso a kedze mame spolocnu cestu spat na izby tak som sa pridal k nim a vybrali sme sa peso (~40min) spat na Myllyjarvi.
Po prichode domov a prezreti kuchyne som dosiel k jedinemu zaveru: bolo by dobre ist na nejake nakupy lebo chladnicka je prazdna (achhhh, domov). Moj spolubyvajuci kolega poznal nejaku skratku k obchodnemu centru tak sa vyberame nakupovat. Cesta trva asi 10 minut, a co moje oci nevidia - Lidl :) Obchod do ktoreho som este v zivote nestupil a z nejakych dovodov som nikdy ani nechcel vstupit a my ideme teraz nakupovat prave do Lidl_a :-/ Zda sa ze je to ale celkom dobra volba kedze pri lokalnych cenach ... mno je to proste asi najlacnejsi obchod v okoli. A predpokladam ze to vyzera vo vnutri asi tak isto ako u nas v SR. Minimalne nemecky Kaufland vyzeral tak isto ako ten nas Kosicky tak asi to bude tak vseobecne :)
Kupili sme parky, horcicu a chlieb (rozky som tu este nevidel, dufam ze ich niekde uvidim) takze asi viete co bude dnes na obed a veceru :)
Po prichode domov mi uz konecne funguje aj internetove pripojenie, prichadzaju emaily a konecne mozem volat domov :) Sprevadzkujem router ktory som si kupil, nastavim funkciu MAC CLONE na MAC adresu mojho PC a pripajam PC a IP Telefon (again geek speak). Konecne som on-line :) Hned sa citim ako doma :) Ved vsade dobre kde je pristup na Internet :)
Tak tolko na dnes. Ide sa spat.

Žiadne komentáre: