2007/08/30

Stare auto

Zobudit sa na obed ma jednu velku vyhodu - usporite si ranajky a mozete ist hned na obed. Tak to bolo aj dnes. Na obed som sa vybral do skoly kde som sa opat stretol s chalanmi z Madarska. Dal som si nejake bravcove maso v style stroganov, ku tomu varene zemiaky ktore boli podavane ako normalne velke kusy zemiakov. Celkom zaujimave. A dal som si dnes na obed aj to slavne finske mlieko (ajked podla mna je to len acydofilne mlieko :))
Dnes som chcel ist aj na nejake nakupi tak hned cestou spat som vystupil z autobusu pri nakupnom centre. Ako som kracal svojim krokom k Lidlu tak som zbadal na parkovisku celkom pekne stare auto. Pokracoval som ale dalej a nakupil niekolko potravin vo Lidli (celkom dobry jogurt tu mali). Ako som sa vracal spat, to auto tam este stale stalo tak som vytiahol fotak (ehm, chem povedat moj mobil :) a zacal robit fotky toho auticka. Medzitym zacal mojim smerom kracat jeden pan a zdalo sa ze to bude asi majitel. Tak som mu povedal ze "nice car" a on sa v dobrej anglictine podakoval a povedal ze nech si typnem z ktoreho je roku :) Bolo to auto z 1966. Trosku sme sa dali do reci (ze skade som, kde studujem a pod.) a ked som povedal ze byvam na Myllyjarvi tak mi navrhol ze ma odvezie lebo to ma v ceste. Zdal sa to byt velmi prijemny chlapik tak som suhlasil a nechal som sa previest v aute z 1966 :) Pre nastartovanie ho bolo potrebone trosku potlacit a potom ked naskocil ten motor ... mno to malo zvuk :) Ale vraj to vela zralo a kedze ho musel stale trosku roztlacit tak ho pouzival len cez leto.
Zastavili sme sa este vo vedlajsom vacsom obchode zvanom Citymarket kde je predajna Alko. Ako nazov hovori je to predajna alkoholu, a jedine miesto vo Finsku kde si mozete kupit alkohol je Alko. Je to statny podnik a ceny su vraj pomerne vysoke. Neviem posudit - nepijem :) Este sme sa presli trosku aj po nakupnom centre, nasli sme vesiaky zadarmo a pobrali sme sa spat ku autu. Este sme sa nepredstavili tak nejako doslo ku tomu ze povedal ze sa vola Ron a ja som povedal ze sa volam Jozef ;) To ho pobavilo a potom aj povedal ze preco: Jeho stredne meno je Josepf :) A je to chlapik z Kanady, 4 roku zije vo Finsku, uci na univerzite Anglictinu a Francuzstinu a robi vyskum "Preco maju ludia naucit sa Finstinu". A priatelku (ci manzelku, neviem) ma z Ruska a ona vie hovorit po slovensky - bola na kurze v BA ktory bol tohto roku (Academica Slovaca, ci ako sa to volalo). Ron predava (poziciava) bicykle a pomaha zahranicnym stundetom ktori ziju v jeho stvrti zvanej Roninmaki. Na ceste spat som mu musel pomoct roztlacit auto :) a on mi potom ukazal svoju bicyklovu pozicovnu. Poziciava bicykle za 80EUR, ked mu prinesiete spat bicykel tak vam vrati 30EUR. Takze za 50EUR mate bicykel pokial ste vo Finsku :)

Žiadne komentáre: