2007/08/24

Odchod z Kosic

Piatok, 24.8.2007, rano, prisiel den odchodu na 4+ mesacny studijny pobyt do Finsku v mestecku Jyvaskyla. Budem tu studovat nieco o pocitacoch (pocitacove siete a programovanie) a pod. na lolalnej Polytechnike. Bye bye Kosice, Slovakia.
I am leaving you now, please
don't cry for me Slovakia
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance
To bol uryvok z pesnicky od Madonny: Don't cry for me Argentina (Neplac za mnou Argentina).
Lietadlo odlieta o 8:55, konkretne to je let OK0977 spolocnosti CSA. Na letisko prichadzam s rodinou (mama, otec, sestra) asi o 8:00. Pridem na check-in, nalozim pomerne tazku batozinu na pas a cakam ze mi slecna za pultom povie ze batozina je priliz tazka a musite si priplatit :)
Nastastie to islo bez komentarov. Bohuzial mi ale nevedela nalozit batozinu tak aby som si ju vybral aj v ciely mojej cesty - v mestecku Jyvaskyla kedze som mal let rozdeleny na 2 letenky (Ak mozete tak si nechajte cely len vystavit na jednu letenku), takze som si batozinu musel vybrat v Helsinkach. [Kosice->Praha->Helsinky->Jyvaskyla] Tak a mohol som ist priamo na pasovu kontrolu. Este pred tym dlha rozlucka :) a potom cakanie na lietadlo. Celkom ma prekvapilo to ze lietadlo priletelo (asi z Prahy), vylozilo ludi a asi 20 minut po tom sme do toho isteho lietadla uz nastupovali my :)
Dostal som miestenku pri okne (ja mam na toto brutalne stastie, stale sedim pri okne, iba raz v zivote som nesedel v lietadle pri okne [nieze by som cestoval casto lietadlom ale ajtak]). Takze som sa usadil a cakal ze si niekto sadne este na zvysne 2 miesta v mojom rade. Nikto si ale nesadal tak som si uz myslel ze budem ako v Business class [aj tam som uz 2x sedel :-p]. Nakoniec ale nastupila jedna stara teta a ta si sadla na sedadlo na kraji. Medzi nami bolo ale ajtak az do konca letu volne sedadlo :) Nejako vyslo najavo ze ta teta je z USA, povodne pochadza z okolia Spisa, a ze uz veeeelmi dlho zije v USA. Teraz bola na Slovensku na nejakej svadbe. Ked lietadlo pristalo v Prahe tak som sa ponukol ze jej pomozem s batozinou (teta mala 82 rokov [a to este cestuje lietadlom]) co aj prijala. Medzitym sa zmienila o tom ze by ju na letisku mal cakat vozik ale nejako sa vozik omeskal a kedze som mal kopu casu tak som jej isiel pohladat vozik. Jeden pan ktory to tak mal "asi na starosti" mi povedal ze hned by tam mal niekto s vozikom prist. Tak sa aj stalo :) Za moju _pomoc_ mi ta stara pani dala (nechcel som zobrat ale veeelmi mi chcela nieco dat :)) 3 USD (dolare), zuvacky (opat USA positive) a pero :) Ja som jej nemal co dat, nemal som nic extra pri sebe tak som jej dal tiez aspon jedno pero - s CISCO logom :)
Nasledovalo cakanie na pripoj s Prahy do Helsink (o 12:35 let OK0480, opat CSA), ktory som si chcel sprijemnit vyuzitim Free WIFI (zadarmo bezdrotovy internet pristupovy bod) pri KFC predajni. Na moje nestastie to Free WIFI zrusili takze som ostal bez netu. Neostalo mi nic ine ako sa len tak prechadzat po letisku a zahrat si miny pri interaktivnej reklame na novu Skodovku :) Medzitym som si chcel dat nieco pod zub, tak som nasiel pekny obchodik zvany Coke Zone (po mojej skusenosti by to mohli nazvat skor Cock Zone) kde bol neprijemny personal a ked mi vytlacili blocek a povedali ze mam zaplatit 200CZK za jeden kus chleba a 0.2l CocaColy tak som ostal trosku zarazeny.
Anyway, prisiel cas nastupu do lietadla do Helsink, kde ako inac, som opat sedel kde? pri okne a tentoraz dokonca sam v celej rade [inac lietadlo bolo aj v tomto pripade dost plne ale ja mam nejako stastie:)]
Po prilete do Helsink a posunuti hodiniek o jednu hodinu dopredu (GMT+2) som musel prejst pasovou kontrolou a nasledovat znacky EXIT az pokial som nedosiel k miestu kde sa vydavaju na takom beziacom ciernom pase batoziny. Tam som si pockal nejaky cas pokial sa pas zacal tocit a batoziny zacali prichadzat. Tu som sa len modlil aby mi zase (opat) nestratili batizinu ako sa mi to stalo ked som bol v Nemecku na letisku vo Frankfurte. Nastastie sa moja batozina objavila, a uz som len dalej nasledoval znacky EXIT.
Po kratkej dezorientacii som natrafil na cestu na check-in service kde som si opat nalozil batozinu na pas a cakal na vydanie boarding-pass_u (v tomto pripade som mal len elektronicku letenku - ta vam pride emailom a musite si ju sami vytlacit a ukazat) ktory som ale nedostal - vraj na tento let nebude nic take potrebne, staci ukazat nejake ID (obciansky preukaz).
Nasledoval prechod cez pasovu kontrolu a dlhe cakanie na let do Jyvaskyla_i o 20:05 :(
Tu som sa konecne dostal na Internet (ajked plateny - 2EUR na 15 min) tak som cez skype-out zavolal domov ze everything is all right (v preklade ze vsetko je OK [v poriadku]) a dokonca som stihol este aj nejake emaily vybavit ;-) Cakanie na lietadlo som si uzil citanim novin ktore dostanete for free (zadarmo) pri nastupe do lietadla (takze noviny z Kosic a z Prahy). Okolo 19:00 som sa presunul ku Gate A17 (brana cez ktoru nastupujete do lietadla a kde zvycajne kontroluju tzv. Boardning-pass). V rozhlase som pocul nejaku spliet slov vo Finstine a Svedstine (Svedstina je tiez oficialny jazyk vo Finsku ajked tu zije len 5.8% Svedov. Ak nejaka narodnost dosiahne 5% populacie vo Finsku tak jej jazyk sa stale oficialnym jazykom v krajine) kde sa vyskutovalo slovo "Jyvaskyla". Bohuzial nejako zabudli na Anglicku verziu tychto viet tak som nevedel ze "o com melu". Zacalo mi byt ale trosku divne o 19:45 ked som nikoho okrem mna nevidel pri Gate A 17 odkial mi malo odletiet lietadlo. Az potom odznela v rozhlase pravdepodobne asi ta ista veta v Anglictine - v ktorej sa hovorilo o tom ze lietadlo do JKL o 20:05 bolo zrusene a bude nahradene inym lietadlom ktore odleti z Gate A2 o 20:55. Rychlo som dosiel ku Gate A2 kde som sa opytal ze preco bolo zrusene lietadlo ale vysvetlenie som nedostal :( Dalsi "sok" bol ked mi povedala teta za pultom ze lietadlo nepoleti priamo do JKL (Jyvaskyla) ale leti najprv do mestecka Lappeenranta a az odtial do JKL kde bude okolo 22:00. Musel potom potom napocitat do 10 :) a zavolat mojmu "totor_ovi" (kazdy medzinarodny student tu dostane osobu - tutora - ktora ho/ju potom sprevadza a pomaha ak nieco treba) ktory ma mal cakat na letisku v JKL ze bohuzial priletim az o 22:00. Po nastupe do lietadla som zacal tusit ze preco bol ten predchadzajuci let "zopar minut pred jeho odletom" zruseny - v lietadle nas bolo asi 20 :) Z toho zopar ludi v tom mestecku Lappeenranta vystupilo a ostalo nas v lietadle asi 8 a dopocul som sa ze vraj na tom lietadle medzi Helsinkami a JKL uz isiel raz niekto aj sam :) To je skoro ako mat osobne lietadlo ale urcite za lacnejsiu cenu :)
Po prichode do JKL som si vyzdvyhol batozinu a nasledoval Exit kde ma uz cakal moj tutor (Sonja S.).
Odviezla ma na miesto mojho bydliska (internatu ale tu to vyzera aj funguje trosku inac ako v SR :)) ktore sa nachadza v stvrti zvanej Myllyjarvi a odovzrala mi moj "Survival kit" (v preklade by to mohlo byt "Batoh na prezitie") ktory obsahoval vybavu do kuchyne (tanier, pribor, hrniec, pohar), obliecky, navkus a pod. Prisli sme na moju izbu kde su 3 "bunky" pre 3 ludi, kupelna, wc a kuchyna. Privital nas chalan z Honk-Kong_u ktory je tu obytovany spolu somnou a mal by prist este jeden chalan z Talianska :)
Bolo okolo 23:00 ked som sa vybalil, dal si sprchu a isiel spat :)
Dobru noc a dovidenia zajtra :)

Žiadne komentáre: